Friday 31 January 2014

Sol, värme och svalka!

Så här har det sett ut nästan hela veckan hos oss. Sol och badkläder. Badbollar som blåsts upp. Vi har det varmt och skönt nu lagom tills att skolan drar igång. Så brukar det vara, februari och mars är nästan varmare än januari.


Även dockor måste svalka sig dagar som dessa. 
 Är det varmt måste man dricka mycket. Ovanliga muggar, andra flaskor än de vanliga eller bara roliga isbitar gör susen och det går åt mer vatten än vanligt. Bästa är denna vattenbehållare som man själv trycker på knappen så rinner det ner i glaset. Tjejerna dricker som aldrig förr för att det är så roligt att hämta vatten.
 Några andra som också skulle behövt vatten. Förvisso fick de vatten när vi var borta men den då mycket heta luften gjorde att de bara torka ihop till sönderbrända blad. Alla luktärtor bara föll av från ena dagen till den andra!
Mina liljor som jag väntat på så länge och som stod i knopp redo att slå ut när vi var borta på semestern. Inte ens vattningshjälpen fick se dem slå ut för hettan tog dem först. Man ser verkligen vilka växter och blommor som ändå var skapade för att klara sig i ett klimat som vårt.
 Bara hortensian får stå i skuggan så går det bra. Den blir bara extremt hängig under heta dagar, ja precis som en annan då. Men får mig piggar det iallafall upp med en god iskaffe i skuggan.

 Mycket grejer överallt när man badar och leker med vatten blir det.
 Gott i värmen!
Så idag tog sommarlovet slut för dessa två tjejer. Skolan började. Den yngsta hade sin första skoldag och började i år Prep (6-års) och storasyster började klass 3. Den yngsta hade en fantastisk dag men var helt slut trots att de bara gick halvtid. På måndag blir det hela dagar, 8.45 - 15.15. Fast de små preppisarna är lediga på onsdagar, det är deras vilodag under de första fem veckorna.

Trevlig helg mina vänner!

Tjingeling!


Wednesday 29 January 2014

Uppdrag märkning!

Här är det mycket nu mitt i värmeböljan. Skolan startar på fredag, första dagen för min yngsta. Innan skolstart ska det ordnas med en massa saker. Jag har sedan länge tillbaka varit klar med alla kläder som tillhör deras uniformer, de har bara legat i skåpet och väntat på att bli märkta. Hämtade namnlapparna jag beställt på posten häromdagen. Så igår kväll (läses natt) satte jag igång. Med strykjärnet i högsta hugg en stor hög kläder, namnlappar och Mia på Grötö på TV:n körde jag så det rök.

 Här ligger högarna färdiga. Nästan bara kläder till tjejen som skolstartar, min äldsta har det mesta redan.
I morse sorterades det in i respektive garderob och det blev en del omflyttning också för att få plats med allt det nya. Kan lova att spänningen är stor. Bara två nätter kvar nu!
Hur praktiskt som helst att hitta affärer som säljer storleksmärkta sockor och i olika färger då båda flickor måste ha vita strumpor. Nu är det en blå och en röd, enkelt att sortera.
 Två hattar redo i hallen inför fredag!
 Skorna putsade och redo att hoppa i! Minstingen övar fortfarande på att knäppa och ta av sig sina helt själv. Spännena är lite väl hårda men det går bra.
 I dag var det dags att hämta deras "bokpaket". Innan jul fick varje elev en "book list" där det står vad och hur mycket av allt material varje årskurs behöver. Det enklaste är att fylla i den och så plockas den ihop av en affär och så hämtas den upp på skolan och man betalar för allt. Man kan också ta listan och gå till vilken affär som helst och plocka ihop allt själv. Men vilket jobb så de eventuella kronor jag spar där avstår jag. 
Sedan var det bara att åka hem och ta fram namnlapparna igen och sätta igång och märka, varenda liten penna ska ha namnlapp så att de kan hålla reda på dem. Så som synes så får vi alltså betala här för allt material som barnen använder i skolan. Materialhögen på bordet gick väll loss på runt 600 kr skulle jag tro, per barn alltså och sedan och sedan nästa lika mycket till sådant material och skolböcker som skolan står för. Totalt så betalade jag för mina två tjejer idag i runda slängar c:a 2000 kronor för skolmaterial.

Men nu är allt märkt och klart så jag kan gå och sova tidigt ikväll. 

Nattinatt på er alla härliga bloggvänner!




Tuesday 28 January 2014

Utemöblerna är här!

Våra nya utemöbler kom i förra veckan lagom till vårt 8-årskalas i fredags. Stora tjejen fyllde år då och vi hade familjen här på BBQ på kvällen så det blev till att provsitta. För ovanlighetens skull var vi bara 10 stycken så vi behövde bara två extra stolar. Annars har vi kvar det gamla bortet än så länge och har stält det uppe i hörnan där det funkar bra som extra bord.

 Den avlånga mattan som hänger på ställningen är just det...min hängmatta och bakom den skymtar vårt gamla bord och några av de stolar som fortfarande är hela.
 Före nya möblerna!
Bilden är dock från i maj månad förra året då vi precis byggt däcket klart. Enda "förebilden" jag hade.
 Efter!
 Före!
 Här i hörnan hade vi tänkt oss ett litet cafebord med stolar. Just nu är det ett stort cafebord med stolar. Men så får det vara tills vidare så att vi får bo in oss. Tjejerna gillar att sitta här när de lekt i poolen och farit runt på gräset och inte är helt rena. Här gör det ju inget om man smutsar ner. Passar ju även bra för vuxna som jobbat hårt i trädgården!
 Måste säga att jag är verkligen nöjd med min blomsterprakt detta år. Den har klarat sig bra trots hettan och att vi var borta.

 Färgen på kuddarna är inte alls blå utan mera svart än den ser ut på bilden.
Trots att vi bara haft dessa utemöbler i knapt en vecka så har vi använt dem dagligen. Vi har ätit ute oftare än någonsin, känns det som i alla fall. Dels har det säkert att göra med att det varit så varmt men också att man sitter så himla skönt och det känns riktigt ombonat och skönt att vara där ute nu, som ett riktigt uterum mot tidigare. Framför allt har mannen och jag intagit vår kvällsfika därute efter att vi vattnat alla blommor och grönsakslanden. Så underbart att sitta där och lyssna på alla syrsor och fåren på åkern intill som bräker lite då och då. I kväll blev det en iskaffe för att svalka oss.

Tjingeling!


Sunday 26 January 2014

Pingviner i långa rader

Vi har varit hemma några dagar nu efter att semestern tog slut. Som alltid mycket att stå i när man kommer hem efter en relativt lång semester. Har fortfarande en del bilder att visa er från vad vi gjorde på Phillip Island mer än att bada och sola.
En av de största attraktionernai Victoria, vågar jag nästan säga, är att åka till Phillip Island och titta på världens minsta pingvin som det finns ganska många utav just här. Men som med så många andra djur är de hotade av en mängd saker i sin omgivning, framförallt oss människor och därför har man byggt ett stort naturreservat där vi människor får vistas under restriktioner. Hit till the Penguin Parade kan man komma på kvällstid vid solnedgång och se mängder av pingviner komma upp ur havet för att komma hem till sina bon med mat.
Vi  tog med oss tjejerna i år på denna stora upplevelse. Det var stor förväntan och det hade varit många förmaningar om hur man uppför sig när man tittar på pingviner. Man måste nämligen vara väldigt tyst och inte prata eller tjoa högt eller för mycket. Dessutom bör man komma en timme innan solnedgång för att få bra plats och sitta still länge är svårt. Men vi var laddade med massor av annat än bara tålamod kan jag lova och det gick strålande och över förväntan. 
Så äntligen efter mer än en timmes väntan och en rejäl störtskur så började de små krabaterna komma upp ur havet i grupper straxt efter kl.21. Barnen hade nästan somnat då detta var långt efter deras sänggång. Men nu vakna de till liv. Dessa två bilder har jag lånat på nätet för man får inte fotografera de vilda djuren då det självklart stör dem.
Vi satt väll en halvtimme eller så och tittade på när de kom i små grupper och snabbt skyndade sig upp över stranden och hem till sina bon. Efteråt gick vi runt på gångbroar och kikade på de hemvändande pingvinerna. Riktigt magiskt är det. Under kvällen vi var där räknade de att hela 987 pingviner kom i land och man hade dryga 1000 besökare.
Dagen efter så for vi ut för att titta runt lite mer plus att flickorna ville handla något i soveniraffären och kvällen innan var de alldeles för trötta för det. De två läktarna som skymtar i bakgrunden på bilden är där man sitter och beskådar skådespelet.


En av många gångbroar att gå runt och titta på. Nedanför på marken går pingvinerna hem till sina bon under kvällstid när det är mörkt för att komma undan rovfåglar. Dock är rävar ett ganska stort problem under kvällstid. Räven är ytterligare ett djur som togs hit av engelsmännen på sent 1700-tal för att de skulle känna sig hemma och framför allt kunna bedriva rävjakt som man gjort hemma i England. Räven har därför ingen naturlig fiende så den ökar i antal och ställer till stora problem.
Pingviner inhandlade för julklappspengar.
Varför behöver pingviner tröjor? Ja det kan man ju fundera över. När jag först såg dessa pingviner med tröjor och tjejerna hade valt dem så tänkte jag att det nog bara var en turistgrej att sälja dem med eller utan tröja. När vi av en ren tillfällighet börja tala med en tant som jobba i affären fick vi reda på varför de hade tröjor på sig och att det fanns en mycket god anledning till det.



Det hade börjat med ett oljeutsläpp för "länge" sedan Någon kom på att sticka tröjor som höll dem varma och som hindrade dem från att få i sig oljan när de ville plocka och putsa sina fjädrar. Då det var många olijeskadade pingviner gick det ut ett "påbud" och folk runt om i världen skickade mängder med tröjor och beskrivningen lades ut på nätet. Tröjor fortsatte komma in och man började få för mycket. Då kom någon på att om man klädde på souvenirpingvinerna en tröja och lät pengarna gå tillbaka in till verksamheten. 
Så tröjorna är allt annat än en gullig turistgrej. Det är en livsuppehållande funktion vid katastrof. Vill du veta mer så klicka på länkarna ovan. Den ena leder till stickbeskrivningen av en pingvintröja och den andra ger lite mer information.

Hela familjen tyckte detta var en toppenkväll och det är något som flickorna sent kommer att glömma. De har lekt med sina pingviner i stort sett varje dag och byggt små bon till dem så skyddat det går så att rävarna inte ska ta dem.
Så har du någon gång i ditt liv vägarna förbi mina trakter måste du bara besöka denna plats och få uppleva de pyttesmå pingvinerna kliva upp ur havet.

Tjingeling!

PS Det finns en gratis app att ladda ner där man kan se live bilder/film innifrån ett av deras bon. Har ni småfolk hemma kanske de skulle tycka det var kul samt att det finns en massa annan rolig info om pingviner där och ett spel förståss.




Friday 24 January 2014

En liten titt på inte allt för exotiska djur!

På Phillip Island finns även ett litet zoo med australienska djur, Phillip Island Wildllife Park. Det är ett öppet zoo så tillvida att man kan gå runt bland vissa djur som rör sig fritt i parken, såsom emuer, kängurus och vissa fåglar. De andra finns som på de flesta andra zoon bakom staket. Vid entreen får man också en liten påse mat så att man kan komma riktigt nära, om man så önskar.
Detta blir ett långt bildrikt inlägg då det fanns många söta små och stora varelser att titta på.

 En ekidna!
 Här tillsammans med sin "rumskompis" Mr Wallaby.
Wallaby
Svarta svanar finns det gott om. Tycker de ser stiliga ut på något sätt. 

 Koala!
Som alltid så sover den lille krabaten, 23 timmar av dygnets 24 tillbringas i sömn.


Cassowarie 
Stilig men farlig har jag lärt mig. I norra Queensland har jag sett varningsskyltar längs skogsvägar för dessa fåglar och fått lära mig att de attackerar människor, "klubbar" dem med "kammen" de har på huvudet. Så jag skulle aldrig stoppa ut handen för att mata den. Men vi såg en hel familj med små barn som stod där och matade dem!?!

 Vi höll oss till säkra kort, små wallabys (små kängurus) som gick omkring fritt och gladeligen kom fram om man var tyst och stillsam.

 Roliga och annorlunda växter.



En wombat!
Tyvärr så ser man oftast dessa längs med vägarna då de blivit överkörda. Det intressanta med dem är att de gör väldigt stor skada på bilen trots att de ser ut som små söta nallebjörnar. De är väldigt solida och om de blir påkörda så liksom "ramlar" de bara omkull med alla fyra benen i luften. De ser nästan alltid helt intakta ut, utan någon skråma.

Wallaby
 En skrattande kookaburra!
 De stora röda kängurusarna och emuerna hölls bakom en jättestor inhägnad där de också kunde ströva fritt. Men det var bara att öppna grinden för att kliva in på besök. Här inne gällde det dock att vara tuff och INTE prassla med sin matpåse för då kom emuerna med stora kliv för att få sitt godis. 
 Emuer är Australiens största fågel så det känns som de har lite av ett övertag. 
Kompisar!
 Gammelfarfar vilar i skuggan!
 Vi hörde prassel med påsar!

Dessa kängurus hitta vi längst bort i parken och dit gick nog inte alla besökare. Därav så var dessa djur väldigt sugna på att få något gott att äta. Många av de tidigare var nog rätt mätta kan jag tänka mig.



Det var varmt och kanske fanns det något lite extra spännande ute på den holmen? Ingen av oss, inte ens min australienske man hade sett eller hört talas om en simmande känguru.

 Dingos!

 Denna krabat var svårfångad. Han rörde sig snabbt och man såg att den hade ett mål i siktet och det var att komma högst upp på klippan för att sova i solen. Väl där så tilläts jag ta ett bra kort!

Många meter blev det för små fötter så vi var nog alla lite trötta efter vår eftermiddag men definitivt gladare än bilden visar.
Angående rubriken och det där med att kalla alla dessa djur för "inte så exotiska" beror ju på att jag nu varit här i exakt 10 år och dessa djur har blivit ganska mycket vardagsmat. Inte så att man ser dem varje dag, för jag bor ju ändå i bebodd miljö, i en stad och precis som i Sverige där man inte ofta ser ekorrar och älgar varje dag så ser man inte koalor och kängurus där jag bor varje dag heller.
Men visst är det lite fascinerande att dessa exotiska djur nu blivit lite av min vardag kan jag tänka ibland. När jag reste runt landet som turist för 12 år sedan var ju allt detta så himla nytt och spännande och allt fastna på bild, både djuren och alla roliga varningsskyltar för dem.

Tack alla för era härliga kommentarer på mitt förra inlägg om marknaden. Blir så glad över allt kul och snällt ni skriver och att ni tar er tid. Har också sett att det är flera nya här och kikar. Hör gärna av dig så att jag kan hitta till din blogg om du har en.

Trevlig helg mina vänner!

Tjingeling!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...